Informacje na tej stronie są przeznaczone wyłącznie dla pracowników ochrony zdrowia.

Interprofesjonalne podejście do żywienia w Oddziale Intensywnej Terapii (OIT). Rola farmaceuty, dietetyka, lekarza i pielęgniarki

Intensywna Terapia
Intensywna Terapia
  • 16/12/2025
Interprofesjonalne podejście do żywienia w Oddziale Intensywnej Terapii (OIT). Rola farmaceuty, dietetyka, lekarza i pielęgniarki

Opis video

Zapraszamy obejrzenia wykładu o interprofesjonalnym podejściu do żywienia w Oddziale Intensywnej Terapii. Dr n. med. I n. o zdr. Przemysław Żuratyński przybliża jakie efekty we współczesnej Intensywnej Terapii przynosi skoordynowana opieka nad pacjentem.

Inne treści, które mogą Cię zainteresować
Żywienie dojelitowe w OIT

Podsumowanie w punktach najważniejszych informacji oraz korzyści wynikających z wczesnego wdrażania dojelitowego leczenia żywieniowego na OIT.

Jak sprawnie i bezproblemowo przejść z żywienia pozajelitowego na dojelitowe

Przewagi żywienia dojelitowego w porównaniu z pozajelitowym, kluczowe wskazówki dotyczące momentu przejścia na żywienie dojelitowe oraz praktyczne aspekty realizacji tego procesu.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 7: Żywienie dojelitowe w OIT

Wykład 7: „Żywienie dojelitowe w OIT” – prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki. Jakie wyzwania stawia przed nami pacjent krytycznie chory? Na to i inne pytania odpowiemy w trakcie tego wykładu.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 4: Jak sprawnie i bezproblemowo przejść z żywienia pozajelitowego na dojelitowe

68-letni pacjent w 4 dobie hospitalizacji na OiT – na pytanie czy i jak przejść na żywienie dojelitowe opowiada prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki w wykładzie 4 „Jak sprawnie i bezproblemowo przejść z żywienia pozajelitowego na dojelitowe”. W tym odcinku również poznamy korzyści wynikające z przejścia z PN na EN.