Informacje na tej stronie są przeznaczone wyłącznie dla pracowników ochrony zdrowia.
Ostatnio dodane
Rola i znaczenie odżywiania u pacjenta objętego opieką paliatywną - zapobieganie skutkom niedożywienia - mgr piel. Monika Aleksy-Polipowska
Zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. ,,Rola i znaczenie odżywiania u pacjenta objętego opieką paliatywną - zapobieganie skutkom niedożywienia." wygłoszonego przez mgr piel. Monikę Aleksy-Polipowską, specjalistkę w obszarze pielęgniarstwa opieki paliatywnej oraz długoterminowej pracującą w Kamiliańskim Centrum Medycyny Paliatywnej Szpitala św. Kamila w Tarnowskich Górach oraz MUP im. rotmistrza Witolda Pileckiego o Oświęcimiu.
Zobacz więcejVideo
Zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. ,,Rola i znaczenie odżywiania u pacjenta objętego opieką paliatywną - zapobieganie skutkom niedożywienia." wygłoszonego przez mgr piel. Monikę Aleksy-Polipowską, specjalistkę w obszarze pielęgniarstwa opieki paliatywnej oraz długoterminowej pracującą w Kamiliańskim Centrum Medycyny Paliatywnej Szpitala św. Kamila w Tarnowskich Górach oraz MUP im. rotmistrza Witolda Pileckiego o Oświęcimiu.
Zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. ,,Czy żywieniem enteralnym możemy wpłynąć na OUN po jego uszkodzeniu?", prowadzonego przez dr n.med. Jacka Szopińskiego, specjalistę w obszarze chirurgii oraz żywienia klinicznego, kierownika Oddziału Chirurgii i Żywienia Klinicznego Wielospecjalistycznego Szpitala Miejskiego w Bydgoszczy.
Zapraszamy do obejrzenia wykładu pt. ,,Studium przypadku. Jak współpracować z pacjentem, aby wyleczyć odleżyny?” wygłoszonego przez mgr piel. Monikę Aleksy-Polipowską, specjalistkę w obszarze pielęgniarstwa opieki paliatywnej oraz długoterminowej pracującą w Kamiliańskim Centrum Medycyny Paliatywnej Szpitala św. Kamila w Tarnowskich Górach oraz MUP im. rotmistrza Witolda Pileckiego o Oświęcimiu.
Arginina-rola oraz mechanizm działania.Zapraszamy do obejrzenia wykładu omawiającego rolę oraz mechanizm działania argininy wygłoszonego przez Prof. dr hab. n. med. Stanisława Kłęka, Przewodniczącego Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN)
Zapraszamy do 2 odcinka z serii poświęconej nowej diecie Compleat Paediatric. Opowiemy o najczęstszych trudnościach żywieniowych, praktycznych wskazówkach oraz roli diety Compleat w terapii żywieniowej.
Zapraszamy do 1 odcinka z serii poświęconej nowej diecie Compleat Paediatric. Omówimy czym wyróznia sie dieta Compleat Paediatric, jakie są jej korzyści i kiedy warto ją rozważyć w praktyce klinicznej.
Wykład ma na celu przybliżyć potrzebę całościowego ujęcia procesu leczenia otyłości przy pomocy inhibitorów GLP-1, ze szczególnym uwzględnieniem negatywnego wpływu tej terapii na mięśnie. Podkreślona jest w nim również waga odpowiedniego wsparcia żywieniowego, która obok zmiany stylu życia należy do kluczowych elementów skutecznego leczenia otyłości.
Wykład dr Michała Ławińskiego na temat wsparcia żywieniowego pacjentów z otyłością sarkopeniczną. Poruszane tematy: epidemiologia, diagnoza, zalecenia żywieniowe.
Wykład dr Aleksandry Kapały na temat ONS-ów w onkologii. Poruszane tematy: ONS-y do zadań specjalnych. ONS-y dla Pacjenta onkologicznego. O obiekcjach Pacjentów.
Wykład mgr Justyny Zamarskiej na temat składu i rodzajów diet przemysłowych. Poruszane tematy: Zalecenia przyjmowania ONS-ów.
Wykład prof. Stanisława Kłęka na temat żywienia medycznego. Poruszane tematy: Co to jest żywienie medyczne, typy diet ONS. Czy wszystkie ONS-y są takie same. ONS-y w codziennej praktyce. Zaburzenia apetytu u chorych onkologicznych.
Prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki w odcinku 13 porusza zagadnienia odżywiana w przebiegu łagodnego oraz ciężkiego OZT.
Kolejny 12 już wykład porusza temat pacjenta z raną przewlekłą i korzyści jakie mogą wynikać z odpowiedniego żywienia.
Zapraszamy do odcinka 11, gdzie porozmawiamy o tym co kryje się pod pojęciem Immunożywienie? Które grupy pacjentów skorzystają najbardziej na jego zastosowaniu?
W wykładzie 10 prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki przybliża zagadnienia dotyczące korzyści odpowiedniego przygotowania pacjenta do operacji planowej.
Wykład 9: „Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego” – prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. W tym odcinku skupiamy się na omówieniu ryzyka niedożywienia u pacjentów z najczęściej rozpoznawanymi jednostkami chorobowymi.
Wykład 8: „Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe” – prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. W tym odcinku poruszamy temat pacjenta internistycznego ze szczególnym uwzględnieniem na pacjenta geriatrycznego
Wykład 7: „Żywienie dojelitowe w OIT” – prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki. Jakie wyzwania stawia przed nami pacjent krytycznie chory? Na to i inne pytania odpowiemy w trakcie tego wykładu.
W wykładzie 6 porozmawiamy o tym, dlaczego trzeba żywić pacjentów z restrykcjami płynowymi oraz jak to robić, mając na uwadze ich stan kliniczny.
W odcinku 5 poruszane są zagadnienia, które dotyczą nie tylko aspektów medycznych, ale również ekonomicznych, takie jak: koszt niedożywionego pacjenta, powikłania medyczne, konflikt pomiędzy ekonomicznym leczeniem a wysokiej jakości opieką medyczną.
68-letni pacjent w 4 dobie hospitalizacji na OiT – na pytanie czy i jak przejść na żywienie dojelitowe opowiada prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki w wykładzie 4 „Jak sprawnie i bezproblemowo przejść z żywienia pozajelitowego na dojelitowe”. W tym odcinku również poznamy korzyści wynikające z przejścia z PN na EN.
Zapoznaj się z webinarium prowadzonym przez profesora dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, dotyczącym doboru diety z uwzględnieniem składników nie tylko o pozytywnym wpływie na pacjenta, ale również takich, które mogą mieć niekorzystny wpływ na jego zdrowie
W tym odcinku porozmawiamy o tym, które oddziały szpitalne i dlaczego są najbardziej narażone na wystąpienie nietolerancji. Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki przybliży nam jej następstwa oraz konsekwencje finansowe jakie ponosi szpital.
Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania? Praktyczne porady jak skutecznie i komfortowo dla pacjenta rozwiązać problem zamocowania zgłębnika.
Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki opowiada o nowym projekcie, w którym każdy znajdzie istotne dla swojej praktyki, zagadnienia związane z żywieniem klinicznym pacjentów.
Wykład pt.: „Pacjent pediatryczny w domowym żywieniu dojelitowym (HEN)” prowadzony przez prof. dr hab. n. med. Dariusza Lebensztejna i prof. dr hab. n. med. Jarosława Kierkusia. Zawiera wskazania do żywienia dojelitowego oraz praktyczne porady jak skierować pacjenta pediatrycznego do HEN.
Infografiki
Infografika do odcinka 13. „Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat żywienia w przebiegu łagodnego i ciężkiego OZT.
Infografika do odcinka 12. „Żywienie pacjenta z raną przewlekłą”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat pacjenta z raną przewlekłą i korzyści jakie mogą wynikać z odpowiedniego żywienia
Infografika do odcinka 11 „Immunożywienie”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Założenia i etapy przygotowania pacjenta m. in. do operacji chirurgicznej.
Infografika dotycząca dziesiątego odcinka „Prehabilitacja w praktyce internisty” prowadzonego przez prof. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, przybliżająca zagadnienia poprawy stanu odżywienia i wydolności organizmu przed leczeniem operacyjnym.
Infografika dotycząca dziewiątego odcinka „Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego” prowadzonego przez prof. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, przybliżająca problem niedożywienia pacjentów z perspektywy poszczególnych jednostek chorobowych
Profesor Jacek Sobocki dzieli się swoją wiedzą i praktyką w podsumowaniu do wykładu nr. 8: „Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe”.
Podsumowanie w punktach najważniejszych informacji oraz korzyści wynikających z wczesnego wdrażania dojelitowego leczenia żywieniowego na OIT.
Czy stan odżywienia może wpływać na ryzyko incydentów sercowych i mózgowych u pacjentów kardiologicznych oraz wydłużać i podnosić jakość życia pacjenta nefrologicznego? Pobierz pełną infografikę i sprawdź!
Statystyki ukazują, że aż co trzeci pacjent przyjęty do szpitala jest niedożywiony, a niedożywienie w trakcie hospitalizacji pogłębia się u 20-30% pacjentów. Taki stan ma wpływ na długość pobytu oraz koszty leczenia, a odpowiednie żywienie kliniczne może istotnie redukować te wyzwania.
Przewagi żywienia dojelitowego w porównaniu z pozajelitowym, kluczowe wskazówki dotyczące momentu przejścia na żywienie dojelitowe oraz praktyczne aspekty realizacji tego procesu.
Infografika zawiera informacje na temat wad i zalet poszczególnych składników diety, roli wody w żywieniu dojelitowym, optymalnej osmolarności, a także innych istotnych zagadnień związanych z planowaniem leczenia żywieniowego.
Nietolerancja żywienia dojelitowego może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia, takich jak niedobory składników odżywczych, odwodnienie, zaburzenia równowagi elektrolitowej i niedokrwistość. Jednak istnieją proaktywne działania, które można podjąć, aby zarządzać tą dolegliwością.
80% przypadków nietolerancji żywienia dojelitowego jest całkowicie rozwiązywalnych. Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania?