Informacje na tej stronie są przeznaczone wyłącznie dla pracowników ochrony zdrowia.
Ostatnio dodane

Wideo z wykładem dr hab. n. med. Doroty Mańkowskiej-Wierzbickiej: Terapie inkretynowe w otyłości: mięśnie, styl życia i żywienie jako kluczowe elementy skutecznego leczenia.
Wykład ma na celu przybliżyć potrzebę całościowego ujęcia procesu leczenia otyłości przy pomocy inhibitorów GLP-1, ze szczególnym uwzględnieniem negatywnego wpływu tej terapii na mięśnie. Podkreślona jest w nim również waga odpowiedniego wsparcia żywieniowego, która obok zmiany stylu życia należy do kluczowych elementów skutecznego leczenia otyłości.
Zobacz więcejVideo
Wykład ma na celu przybliżyć potrzebę całościowego ujęcia procesu leczenia otyłości przy pomocy inhibitorów GLP-1, ze szczególnym uwzględnieniem negatywnego wpływu tej terapii na mięśnie. Podkreślona jest w nim również waga odpowiedniego wsparcia żywieniowego, która obok zmiany stylu życia należy do kluczowych elementów skutecznego leczenia otyłości.
Wykład dr Michała Ławińskiego na temat wsparcia żywieniowego pacjentów z otyłością sarkopeniczną. Poruszane tematy: epidemiologia, diagnoza, zalecenia żywieniowe.
Wykład dr Aleksandry Kapały na temat ONS-ów w onkologii. Poruszane tematy: ONS-y do zadań specjalnych. ONS-y dla Pacjenta onkologicznego. O obiekcjach Pacjentów.
Wykład mgr Justyny Zamarskiej na temat składu i rodzajów diet przemysłowych. Poruszane tematy: Zalecenia przyjmowania ONS-ów.
Wykład prof. Stanisława Kłęka na temat żywienia medycznego. Poruszane tematy: Co to jest żywienie medyczne, typy diet ONS. Czy wszystkie ONS-y są takie same. ONS-y w codziennej praktyce. Zaburzenia apetytu u chorych onkologicznych.
Prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki w odcinku 13 porusza zagadnienia odżywiana w przebiegu łagodnego oraz ciężkiego OZT.
Kolejny 12 już wykład porusza temat pacjenta z raną przewlekłą i korzyści jakie mogą wynikać z odpowiedniego żywienia.
Zapraszamy do odcinka 11, gdzie porozmawiamy o tym co kryje się pod pojęciem Immunożywienie? Które grupy pacjentów skorzystają najbardziej na jego zastosowaniu?
W wykładzie 10 prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki przybliża zagadnienia dotyczące korzyści odpowiedniego przygotowania pacjenta do operacji planowej.
Wykład 9: „Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego” – prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. W tym odcinku skupiamy się na omówieniu ryzyka niedożywienia u pacjentów z najczęściej rozpoznawanymi jednostkami chorobowymi.
Wykład 8: „Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe” – prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. W tym odcinku poruszamy temat pacjenta internistycznego ze szczególnym uwzględnieniem na pacjenta geriatrycznego
Wykład 7: „Żywienie dojelitowe w OIT” – prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki. Jakie wyzwania stawia przed nami pacjent krytycznie chory? Na to i inne pytania odpowiemy w trakcie tego wykładu.
W wykładzie 6 porozmawiamy o tym, dlaczego trzeba żywić pacjentów z restrykcjami płynowymi oraz jak to robić, mając na uwadze ich stan kliniczny.
W odcinku 5 poruszane są zagadnienia, które dotyczą nie tylko aspektów medycznych, ale również ekonomicznych, takie jak: koszt niedożywionego pacjenta, powikłania medyczne, konflikt pomiędzy ekonomicznym leczeniem a wysokiej jakości opieką medyczną.
68-letni pacjent w 4 dobie hospitalizacji na OiT – na pytanie czy i jak przejść na żywienie dojelitowe opowiada prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki w wykładzie 4 „Jak sprawnie i bezproblemowo przejść z żywienia pozajelitowego na dojelitowe”. W tym odcinku również poznamy korzyści wynikające z przejścia z PN na EN.
Zapoznaj się z webinarium prowadzonym przez profesora dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, dotyczącym doboru diety z uwzględnieniem składników nie tylko o pozytywnym wpływie na pacjenta, ale również takich, które mogą mieć niekorzystny wpływ na jego zdrowie
W tym odcinku porozmawiamy o tym, które oddziały szpitalne i dlaczego są najbardziej narażone na wystąpienie nietolerancji. Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki przybliży nam jej następstwa oraz konsekwencje finansowe jakie ponosi szpital.
Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania? Praktyczne porady jak skutecznie i komfortowo dla pacjenta rozwiązać problem zamocowania zgłębnika.
Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki opowiada o nowym projekcie, w którym każdy znajdzie istotne dla swojej praktyki, zagadnienia związane z żywieniem klinicznym pacjentów.
Wykład pt.: „Pacjent pediatryczny w domowym żywieniu dojelitowym (HEN)” prowadzony przez prof. dr hab. n. med. Dariusza Lebensztejna i prof. dr hab. n. med. Jarosława Kierkusia. Zawiera wskazania do żywienia dojelitowego oraz praktyczne porady jak skierować pacjenta pediatrycznego do HEN.
Podcasty
Infografiki
Infografika do odcinka 13. „Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat żywienia w przebiegu łagodnego i ciężkiego OZT.
Infografika do odcinka 12. „Żywienie pacjenta z raną przewlekłą”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat pacjenta z raną przewlekłą i korzyści jakie mogą wynikać z odpowiedniego żywienia
Infografika do odcinka 11 „Immunożywienie”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Założenia i etapy przygotowania pacjenta m. in. do operacji chirurgicznej.
Infografika dotycząca dziesiątego odcinka „Prehabilitacja w praktyce internisty” prowadzonego przez prof. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, przybliżająca zagadnienia poprawy stanu odżywienia i wydolności organizmu przed leczeniem operacyjnym.
Infografika dotycząca dziewiątego odcinka „Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego” prowadzonego przez prof. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, przybliżająca problem niedożywienia pacjentów z perspektywy poszczególnych jednostek chorobowych
Profesor Jacek Sobocki dzieli się swoją wiedzą i praktyką w podsumowaniu do wykładu nr. 8: „Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe”.
Podsumowanie w punktach najważniejszych informacji oraz korzyści wynikających z wczesnego wdrażania dojelitowego leczenia żywieniowego na OIT.
Czy stan odżywienia może wpływać na ryzyko incydentów sercowych i mózgowych u pacjentów kardiologicznych oraz wydłużać i podnosić jakość życia pacjenta nefrologicznego? Pobierz pełną infografikę i sprawdź!
Statystyki ukazują, że aż co trzeci pacjent przyjęty do szpitala jest niedożywiony, a niedożywienie w trakcie hospitalizacji pogłębia się u 20-30% pacjentów. Taki stan ma wpływ na długość pobytu oraz koszty leczenia, a odpowiednie żywienie kliniczne może istotnie redukować te wyzwania.
Przewagi żywienia dojelitowego w porównaniu z pozajelitowym, kluczowe wskazówki dotyczące momentu przejścia na żywienie dojelitowe oraz praktyczne aspekty realizacji tego procesu.
Infografika zawiera informacje na temat wad i zalet poszczególnych składników diety, roli wody w żywieniu dojelitowym, optymalnej osmolarności, a także innych istotnych zagadnień związanych z planowaniem leczenia żywieniowego.
Nietolerancja żywienia dojelitowego może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia, takich jak niedobory składników odżywczych, odwodnienie, zaburzenia równowagi elektrolitowej i niedokrwistość. Jednak istnieją proaktywne działania, które można podjąć, aby zarządzać tą dolegliwością.
80% przypadków nietolerancji żywienia dojelitowego jest całkowicie rozwiązywalnych. Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania?
Wykład ma na celu przybliżyć potrzebę całościowego ujęcia procesu leczenia otyłości przy pomocy inhibitorów GLP-1, ze szczególnym uwzględnieniem negatywnego wpływu tej terapii na mięśnie. Podkreślona jest w nim również waga odpowiedniego wsparcia żywieniowego, która obok zmiany stylu życia należy do kluczowych elementów skutecznego leczenia otyłości.
W tym odcinku porozmawiamy o tym, które oddziały szpitalne i dlaczego są najbardziej narażone na wystąpienie nietolerancji. Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki przybliży nam jej następstwa oraz konsekwencje finansowe jakie ponosi szpital.
W tym odcinku porozmawiamy o tym, które oddziały szpitalne i dlaczego są najbardziej narażone na wystąpienie nietolerancji. Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki przybliży nam jej następstwa oraz konsekwencje finansowe jakie ponosi szpital.
Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania? Praktyczne porady jak skutecznie i komfortowo dla pacjenta rozwiązać problem zamocowania zgłębnika.
Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania? Praktyczne porady jak skutecznie i komfortowo dla pacjenta rozwiązać problem zamocowania zgłębnika.
Infografika do odcinka 13. „Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat żywienia w przebiegu łagodnego i ciężkiego OZT.
Infografika do odcinka 12. „Żywienie pacjenta z raną przewlekłą”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat pacjenta z raną przewlekłą i korzyści jakie mogą wynikać z odpowiedniego żywienia
Infografika do odcinka 11 „Immunożywienie”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Założenia i etapy przygotowania pacjenta m. in. do operacji chirurgicznej.
Infografika dotycząca dziesiątego odcinka „Prehabilitacja w praktyce internisty” prowadzonego przez prof. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, przybliżająca zagadnienia poprawy stanu odżywienia i wydolności organizmu przed leczeniem operacyjnym.
Infografika dotycząca dziewiątego odcinka „Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego” prowadzonego przez prof. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, przybliżająca problem niedożywienia pacjentów z perspektywy poszczególnych jednostek chorobowych
Profesor Jacek Sobocki dzieli się swoją wiedzą i praktyką w podsumowaniu do wykładu nr. 8: „Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe”.
Podsumowanie w punktach najważniejszych informacji oraz korzyści wynikających z wczesnego wdrażania dojelitowego leczenia żywieniowego na OIT.