Informacje na tej stronie są przeznaczone wyłącznie dla pracowników ochrony zdrowia.

Ostatnio dodane

Wideo z wykładem dr hab. n. med. Doroty Mańkowskiej-Wierzbickiej

Wideo z wykładem dr hab. n. med. Doroty Mańkowskiej-Wierzbickiej: Terapie inkretynowe w otyłości: mięśnie, styl życia i żywienie jako kluczowe elementy skutecznego leczenia.

Wykład ma na celu przybliżyć potrzebę całościowego ujęcia procesu leczenia otyłości przy pomocy inhibitorów GLP-1, ze szczególnym uwzględnieniem negatywnego wpływu tej terapii na mięśnie. Podkreślona jest w nim również waga odpowiedniego wsparcia żywieniowego, która obok zmiany stylu życia należy do kluczowych elementów skutecznego leczenia otyłości.

Zobacz więcej

Video

Wideo z wykładem dr hab. n. med. Doroty Mańkowskiej-Wierzbickiej: Terapie inkretynowe w otyłości: mięśnie, styl życia i żywienie jako kluczowe elementy skutecznego leczenia.

Wykład ma na celu przybliżyć potrzebę całościowego ujęcia procesu leczenia otyłości przy pomocy inhibitorów GLP-1, ze szczególnym uwzględnieniem negatywnego wpływu tej terapii na mięśnie. Podkreślona jest w nim również waga odpowiedniego wsparcia żywieniowego, która obok zmiany stylu życia należy do kluczowych elementów skutecznego leczenia otyłości.

Wsparcie żywieniowe pacjentów z otyłością sarkopeniczną

Wykład dr Michała Ławińskiego na temat wsparcia żywieniowego pacjentów z otyłością sarkopeniczną. Poruszane tematy: epidemiologia, diagnoza, zalecenia żywieniowe.

ONS w onkologii

Wykład dr Aleksandry Kapały na temat ONS-ów w onkologii. Poruszane tematy: ONS-y do zadań specjalnych. ONS-y dla Pacjenta onkologicznego. O obiekcjach Pacjentów.

Skład i rodzaje doustnych diet przemysłowych

Wykład mgr Justyny Zamarskiej na temat składu i rodzajów diet przemysłowych. Poruszane tematy: Zalecenia przyjmowania ONS-ów.

O żywieniu medycznym: czym jest, po co powstało

Wykład prof. Stanisława Kłęka na temat żywienia medycznego. Poruszane tematy: Co to jest żywienie medyczne, typy diet ONS. Czy wszystkie ONS-y są takie same. ONS-y w codziennej praktyce. Zaburzenia apetytu u chorych onkologicznych.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Wykład 13: Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki.

Prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki w odcinku 13 porusza zagadnienia odżywiana w przebiegu łagodnego oraz ciężkiego OZT.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Wykład 12: Żywienie pacjenta z raną przewlekłą

Kolejny 12 już wykład porusza temat pacjenta z raną przewlekłą i korzyści jakie mogą wynikać z odpowiedniego żywienia.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Wykład 11: Immunożywienie

Zapraszamy do odcinka 11, gdzie porozmawiamy o tym co kryje się pod pojęciem Immunożywienie? Które grupy pacjentów skorzystają najbardziej na jego zastosowaniu?

Profesjonalne żywienie kliniczne. Wykład 10: Prehabilitacja w praktyce internisty

W wykładzie 10 prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki przybliża zagadnienia dotyczące korzyści odpowiedniego przygotowania pacjenta do operacji planowej.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 9: Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego

Wykład 9: „Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego” – prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. W tym odcinku skupiamy się na omówieniu ryzyka niedożywienia u pacjentów z najczęściej rozpoznawanymi jednostkami chorobowymi.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 8: Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe

Wykład 8: „Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe” – prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. W tym odcinku poruszamy temat pacjenta internistycznego ze szczególnym uwzględnieniem na pacjenta geriatrycznego

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 7: Żywienie dojelitowe w OIT

Wykład 7: „Żywienie dojelitowe w OIT” – prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki. Jakie wyzwania stawia przed nami pacjent krytycznie chory? Na to i inne pytania odpowiemy w trakcie tego wykładu.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 6: Kardiologia i nefrologia - żywienie dojelitowe pacjenta z restrykcjami płynowymi

W wykładzie 6 porozmawiamy o tym, dlaczego trzeba żywić pacjentów z restrykcjami płynowymi oraz jak to robić, mając na uwadze ich stan kliniczny.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 5: Następstwa ekonomiczne niedożywienia w systemie ochrony zdrowia

W odcinku 5 poruszane są zagadnienia, które dotyczą nie tylko aspektów medycznych, ale również ekonomicznych, takie jak: koszt niedożywionego pacjenta, powikłania medyczne, konflikt pomiędzy ekonomicznym leczeniem a wysokiej jakości opieką medyczną.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 4: Jak sprawnie i bezproblemowo przejść z żywienia pozajelitowego na dojelitowe

68-letni pacjent w 4 dobie hospitalizacji na OiT – na pytanie czy i jak przejść na żywienie dojelitowe opowiada prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki w wykładzie 4 „Jak sprawnie i bezproblemowo przejść z żywienia pozajelitowego na dojelitowe”. W tym odcinku również poznamy korzyści wynikające z przejścia z PN na EN.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 3: O czym nie wolno zapomnieć planując leczenie żywieniowe

Zapoznaj się z webinarium prowadzonym przez profesora dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, dotyczącym doboru diety z uwzględnieniem składników nie tylko o pozytywnym wpływie na pacjenta, ale również takich, które mogą mieć niekorzystny wpływ na jego zdrowie

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 2: Następstwa nietolerancji żywienia dojelitowego

W tym odcinku porozmawiamy o tym, które oddziały szpitalne i dlaczego są najbardziej narażone na wystąpienie nietolerancji. Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki przybliży nam jej następstwa oraz konsekwencje finansowe jakie ponosi szpital.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 1: Nietolerancja żywienia dojelitowego

Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania? Praktyczne porady jak skutecznie i komfortowo dla pacjenta rozwiązać problem zamocowania zgłębnika.

Profesjonalne żywienie kliniczne

Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki opowiada o nowym projekcie, w którym każdy znajdzie istotne dla swojej praktyki, zagadnienia związane z żywieniem klinicznym pacjentów.

Pacjent pediatryczny w domowym żywieniu dojelitowym (HEN)

Wykład pt.: „Pacjent pediatryczny w domowym żywieniu dojelitowym (HEN)” prowadzony przez prof. dr hab. n. med. Dariusza Lebensztejna i prof. dr hab. n. med. Jarosława Kierkusia. Zawiera wskazania do żywienia dojelitowego oraz praktyczne porady jak skierować pacjenta pediatrycznego do HEN.

Odpowiedni dla:

  • Pediatria
Zobacz więcej

Podcasty

Infografiki

Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki

Infografika do odcinka 13. „Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat żywienia w przebiegu łagodnego i ciężkiego OZT.

Żywienie pacjenta z raną przewlekłą

Infografika do odcinka 12. „Żywienie pacjenta z raną przewlekłą”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat pacjenta z raną przewlekłą i korzyści jakie mogą wynikać z odpowiedniego żywienia

Immunożywienie

Infografika do odcinka 11 „Immunożywienie”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Założenia i etapy przygotowania pacjenta m. in. do operacji chirurgicznej.

Prehabilitacja w praktyce internisty

Infografika dotycząca dziesiątego odcinka „Prehabilitacja w praktyce internisty” prowadzonego przez prof. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, przybliżająca zagadnienia poprawy stanu odżywienia i wydolności organizmu przed leczeniem operacyjnym.

Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego

Infografika dotycząca dziewiątego odcinka „Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego” prowadzonego przez prof. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, przybliżająca problem niedożywienia pacjentów z perspektywy poszczególnych jednostek chorobowych

Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe

Profesor Jacek Sobocki dzieli się swoją wiedzą i praktyką w podsumowaniu do wykładu nr. 8: „Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe”.

Żywienie dojelitowe w OIT

Podsumowanie w punktach najważniejszych informacji oraz korzyści wynikających z wczesnego wdrażania dojelitowego leczenia żywieniowego na OIT.

Kardiologia i nefrologia – żywienie dojelitowe pacjenta z restrykcjami płynowymi

Czy stan odżywienia może wpływać na ryzyko incydentów sercowych i mózgowych u pacjentów kardiologicznych oraz wydłużać i podnosić jakość życia pacjenta nefrologicznego? Pobierz pełną infografikę i sprawdź!

Następstwa ekonomiczne niedożywienia w systemie ochrony zdrowia

Statystyki ukazują, że aż co trzeci pacjent przyjęty do szpitala jest niedożywiony, a niedożywienie w trakcie hospitalizacji pogłębia się u 20-30% pacjentów. Taki stan ma wpływ na długość pobytu oraz koszty leczenia, a odpowiednie żywienie kliniczne może istotnie redukować te wyzwania.

Jak sprawnie i bezproblemowo przejść z żywienia pozajelitowego na dojelitowe

Przewagi żywienia dojelitowego w porównaniu z pozajelitowym, kluczowe wskazówki dotyczące momentu przejścia na żywienie dojelitowe oraz praktyczne aspekty realizacji tego procesu.

O czym nie wolno zapomnieć planując leczenie żywieniowe

Infografika zawiera informacje na temat wad i zalet poszczególnych składników diety, roli wody w żywieniu dojelitowym, optymalnej osmolarności, a także innych istotnych zagadnień związanych z planowaniem leczenia żywieniowego.

Następstwa nietolerancji żywienia dojelitowego

Nietolerancja żywienia dojelitowego może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia, takich jak niedobory składników odżywczych, odwodnienie, zaburzenia równowagi elektrolitowej i niedokrwistość. Jednak istnieją proaktywne działania, które można podjąć, aby zarządzać tą dolegliwością.

Nietolerancja żywienia dojelitowego

80% przypadków nietolerancji żywienia dojelitowego jest całkowicie rozwiązywalnych. Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania?

Zobacz więcej
Inne treści, które mogą Cię zainteresować
Wideo z wykładem dr hab. n. med. Doroty Mańkowskiej-Wierzbickiej: Terapie inkretynowe w otyłości: mięśnie, styl życia i żywienie jako kluczowe elementy skutecznego leczenia.

Wykład ma na celu przybliżyć potrzebę całościowego ujęcia procesu leczenia otyłości przy pomocy inhibitorów GLP-1, ze szczególnym uwzględnieniem negatywnego wpływu tej terapii na mięśnie. Podkreślona jest w nim również waga odpowiedniego wsparcia żywieniowego, która obok zmiany stylu życia należy do kluczowych elementów skutecznego leczenia otyłości.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 2: Następstwa nietolerancji żywienia dojelitowego

W tym odcinku porozmawiamy o tym, które oddziały szpitalne i dlaczego są najbardziej narażone na wystąpienie nietolerancji. Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki przybliży nam jej następstwa oraz konsekwencje finansowe jakie ponosi szpital.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 2: Następstwa nietolerancji żywienia dojelitowego

W tym odcinku porozmawiamy o tym, które oddziały szpitalne i dlaczego są najbardziej narażone na wystąpienie nietolerancji. Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki przybliży nam jej następstwa oraz konsekwencje finansowe jakie ponosi szpital.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 1: Nietolerancja żywienia dojelitowego

Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania? Praktyczne porady jak skutecznie i komfortowo dla pacjenta rozwiązać problem zamocowania zgłębnika.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 1: Nietolerancja żywienia dojelitowego

Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania? Praktyczne porady jak skutecznie i komfortowo dla pacjenta rozwiązać problem zamocowania zgłębnika.

Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki

Infografika do odcinka 13. „Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat żywienia w przebiegu łagodnego i ciężkiego OZT.

Żywienie pacjenta z raną przewlekłą

Infografika do odcinka 12. „Żywienie pacjenta z raną przewlekłą”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat pacjenta z raną przewlekłą i korzyści jakie mogą wynikać z odpowiedniego żywienia

Immunożywienie

Infografika do odcinka 11 „Immunożywienie”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Założenia i etapy przygotowania pacjenta m. in. do operacji chirurgicznej.

Prehabilitacja w praktyce internisty

Infografika dotycząca dziesiątego odcinka „Prehabilitacja w praktyce internisty” prowadzonego przez prof. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, przybliżająca zagadnienia poprawy stanu odżywienia i wydolności organizmu przed leczeniem operacyjnym.

Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego

Infografika dotycząca dziewiątego odcinka „Leczenie żywieniowe pacjenta neurologicznego” prowadzonego przez prof. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, przybliżająca problem niedożywienia pacjentów z perspektywy poszczególnych jednostek chorobowych

Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe

Profesor Jacek Sobocki dzieli się swoją wiedzą i praktyką w podsumowaniu do wykładu nr. 8: „Leczenie żywieniowe w oddziale internistycznym – żywienie dojelitowe”.

Żywienie dojelitowe w OIT

Podsumowanie w punktach najważniejszych informacji oraz korzyści wynikających z wczesnego wdrażania dojelitowego leczenia żywieniowego na OIT.