Nietolerancja żywienia dojelitowego może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia, takich jak niedobory składników odżywczych, odwodnienie, zaburzenia równowagi elektrolitowej i niedokrwistość. Jednak istnieją proaktywne działania, które można podjąć, aby zarządzać tą dolegliwością.
Informacje na tej stronie są przeznaczone wyłącznie dla pracowników ochrony zdrowia.
Następstwa nietolerancji żywienia dojelitowego
- 05/02/2025
Wykład ma na celu przybliżyć potrzebę całościowego ujęcia procesu leczenia otyłości przy pomocy inhibitorów GLP-1, ze szczególnym uwzględnieniem negatywnego wpływu tej terapii na mięśnie. Podkreślona jest w nim również waga odpowiedniego wsparcia żywieniowego, która obok zmiany stylu życia należy do kluczowych elementów skutecznego leczenia otyłości.
W tym odcinku porozmawiamy o tym, które oddziały szpitalne i dlaczego są najbardziej narażone na wystąpienie nietolerancji. Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki przybliży nam jej następstwa oraz konsekwencje finansowe jakie ponosi szpital.
Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania? Praktyczne porady jak skutecznie i komfortowo dla pacjenta rozwiązać problem zamocowania zgłębnika.
Infografika do odcinka 13. „Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat żywienia w przebiegu łagodnego i ciężkiego OZT.
Czy stan odżywienia może wpływać na ryzyko incydentów sercowych i mózgowych u pacjentów kardiologicznych oraz wydłużać i podnosić jakość życia pacjenta nefrologicznego? Pobierz pełną infografikę i sprawdź!
Statystyki ukazują, że aż co trzeci pacjent przyjęty do szpitala jest niedożywiony, a niedożywienie w trakcie hospitalizacji pogłębia się u 20-30% pacjentów. Taki stan ma wpływ na długość pobytu oraz koszty leczenia, a odpowiednie żywienie kliniczne może istotnie redukować te wyzwania.
Infografika zawiera informacje na temat wad i zalet poszczególnych składników diety, roli wody w żywieniu dojelitowym, optymalnej osmolarności, a także innych istotnych zagadnień związanych z planowaniem leczenia żywieniowego.
80% przypadków nietolerancji żywienia dojelitowego jest całkowicie rozwiązywalnych. Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania?
Prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki w odcinku 13 porusza zagadnienia odżywiana w przebiegu łagodnego oraz ciężkiego OZT.
W wykładzie 6 porozmawiamy o tym, dlaczego trzeba żywić pacjentów z restrykcjami płynowymi oraz jak to robić, mając na uwadze ich stan kliniczny.
W odcinku 5 poruszane są zagadnienia, które dotyczą nie tylko aspektów medycznych, ale również ekonomicznych, takie jak: koszt niedożywionego pacjenta, powikłania medyczne, konflikt pomiędzy ekonomicznym leczeniem a wysokiej jakości opieką medyczną.
Zapoznaj się z webinarium prowadzonym przez profesora dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, dotyczącym doboru diety z uwzględnieniem składników nie tylko o pozytywnym wpływie na pacjenta, ale również takich, które mogą mieć niekorzystny wpływ na jego zdrowie