Informacje na tej stronie są przeznaczone wyłącznie dla pracowników ochrony zdrowia.

O czym nie wolno zapomnieć planując leczenie żywieniowe

Niedożywienie
Niedożywienie
  • 05/02/2025

Infografika zawiera informacje na temat wad i zalet poszczególnych składników diety, roli wody w żywieniu dojelitowym, optymalnej osmolarności, a także innych istotnych zagadnień związanych z planowaniem leczenia żywieniowego.

Inne treści, które mogą Cię zainteresować
Wideo z wykładem dr hab. n. med. Doroty Mańkowskiej-Wierzbickiej: Terapie inkretynowe w otyłości: mięśnie, styl życia i żywienie jako kluczowe elementy skutecznego leczenia.

Wykład ma na celu przybliżyć potrzebę całościowego ujęcia procesu leczenia otyłości przy pomocy inhibitorów GLP-1, ze szczególnym uwzględnieniem negatywnego wpływu tej terapii na mięśnie. Podkreślona jest w nim również waga odpowiedniego wsparcia żywieniowego, która obok zmiany stylu życia należy do kluczowych elementów skutecznego leczenia otyłości.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 2: Następstwa nietolerancji żywienia dojelitowego

W tym odcinku porozmawiamy o tym, które oddziały szpitalne i dlaczego są najbardziej narażone na wystąpienie nietolerancji. Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki przybliży nam jej następstwa oraz konsekwencje finansowe jakie ponosi szpital.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 1: Nietolerancja żywienia dojelitowego

Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania? Praktyczne porady jak skutecznie i komfortowo dla pacjenta rozwiązać problem zamocowania zgłębnika.

Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki

Infografika do odcinka 13. „Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat żywienia w przebiegu łagodnego i ciężkiego OZT.

Kardiologia i nefrologia – żywienie dojelitowe pacjenta z restrykcjami płynowymi

Czy stan odżywienia może wpływać na ryzyko incydentów sercowych i mózgowych u pacjentów kardiologicznych oraz wydłużać i podnosić jakość życia pacjenta nefrologicznego? Pobierz pełną infografikę i sprawdź!

Następstwa ekonomiczne niedożywienia w systemie ochrony zdrowia

Statystyki ukazują, że aż co trzeci pacjent przyjęty do szpitala jest niedożywiony, a niedożywienie w trakcie hospitalizacji pogłębia się u 20-30% pacjentów. Taki stan ma wpływ na długość pobytu oraz koszty leczenia, a odpowiednie żywienie kliniczne może istotnie redukować te wyzwania.

Następstwa nietolerancji żywienia dojelitowego

Nietolerancja żywienia dojelitowego może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia, takich jak niedobory składników odżywczych, odwodnienie, zaburzenia równowagi elektrolitowej i niedokrwistość. Jednak istnieją proaktywne działania, które można podjąć, aby zarządzać tą dolegliwością.

Nietolerancja żywienia dojelitowego

80% przypadków nietolerancji żywienia dojelitowego jest całkowicie rozwiązywalnych. Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania?

Profesjonalne żywienie kliniczne. Wykład 13: Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki.

Prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki w odcinku 13 porusza zagadnienia odżywiana w przebiegu łagodnego oraz ciężkiego OZT.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 6: Kardiologia i nefrologia - żywienie dojelitowe pacjenta z restrykcjami płynowymi

W wykładzie 6 porozmawiamy o tym, dlaczego trzeba żywić pacjentów z restrykcjami płynowymi oraz jak to robić, mając na uwadze ich stan kliniczny.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 5: Następstwa ekonomiczne niedożywienia w systemie ochrony zdrowia

W odcinku 5 poruszane są zagadnienia, które dotyczą nie tylko aspektów medycznych, ale również ekonomicznych, takie jak: koszt niedożywionego pacjenta, powikłania medyczne, konflikt pomiędzy ekonomicznym leczeniem a wysokiej jakości opieką medyczną.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 3: O czym nie wolno zapomnieć planując leczenie żywieniowe

Zapoznaj się z webinarium prowadzonym przez profesora dr hab. n. med. Jacka Sobockiego, dotyczącym doboru diety z uwzględnieniem składników nie tylko o pozytywnym wpływie na pacjenta, ale również takich, które mogą mieć niekorzystny wpływ na jego zdrowie