Informacje na tej stronie są przeznaczone wyłącznie dla pracowników ochrony zdrowia.

Rola diety peptydowej w leczeniu i zapobieganiu nietolerancji żywienia enteralnego

Niedożywienie
Niedożywienie
  • 04/02/2025
  • Czas: 44:06 minut
Rola diety peptydowej w leczeniu i zapobieganiu nietolerancji żywienia enteralnego

Opis video

Szeroki komentarz prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu – dr hab. n. med. Doroty Mańkowskiej-Wierzbickiej do artykułu „Rola diety peptydowej w leczeniu i zapobieganiu nietolerancji żywienia enteralnego. Aspekty kliniczne i ekonomiczne.” W rozmowie z dr inż. Katarzyną Zadką autorka przybliża nam pacjenta wymagającego podania diety peptydowej, korzyści kliniczne jakie można uzyskać dzięki zastosowaniu diet opartych o białko serwatkowe i wpływ takiego postępowania żywieniowego na koszty leczenia.

Inne treści, które mogą Cię zainteresować
Wideo z wykładem dr hab. n. med. Doroty Mańkowskiej-Wierzbickiej: Terapie inkretynowe w otyłości: mięśnie, styl życia i żywienie jako kluczowe elementy skutecznego leczenia.

Wykład ma na celu przybliżyć potrzebę całościowego ujęcia procesu leczenia otyłości przy pomocy inhibitorów GLP-1, ze szczególnym uwzględnieniem negatywnego wpływu tej terapii na mięśnie. Podkreślona jest w nim również waga odpowiedniego wsparcia żywieniowego, która obok zmiany stylu życia należy do kluczowych elementów skutecznego leczenia otyłości.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 2: Następstwa nietolerancji żywienia dojelitowego

W tym odcinku porozmawiamy o tym, które oddziały szpitalne i dlaczego są najbardziej narażone na wystąpienie nietolerancji. Prof. dr hab. n.med. Jacek Sobocki przybliży nam jej następstwa oraz konsekwencje finansowe jakie ponosi szpital.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 1: Nietolerancja żywienia dojelitowego

Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania? Praktyczne porady jak skutecznie i komfortowo dla pacjenta rozwiązać problem zamocowania zgłębnika.

Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki

Infografika do odcinka 13. „Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki”– prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki. Zawiera informację na temat żywienia w przebiegu łagodnego i ciężkiego OZT.

Kardiologia i nefrologia – żywienie dojelitowe pacjenta z restrykcjami płynowymi

Czy stan odżywienia może wpływać na ryzyko incydentów sercowych i mózgowych u pacjentów kardiologicznych oraz wydłużać i podnosić jakość życia pacjenta nefrologicznego? Pobierz pełną infografikę i sprawdź!

Następstwa ekonomiczne niedożywienia w systemie ochrony zdrowia

Statystyki ukazują, że aż co trzeci pacjent przyjęty do szpitala jest niedożywiony, a niedożywienie w trakcie hospitalizacji pogłębia się u 20-30% pacjentów. Taki stan ma wpływ na długość pobytu oraz koszty leczenia, a odpowiednie żywienie kliniczne może istotnie redukować te wyzwania.

O czym nie wolno zapomnieć planując leczenie żywieniowe

Infografika zawiera informacje na temat wad i zalet poszczególnych składników diety, roli wody w żywieniu dojelitowym, optymalnej osmolarności, a także innych istotnych zagadnień związanych z planowaniem leczenia żywieniowego.

Następstwa nietolerancji żywienia dojelitowego

Nietolerancja żywienia dojelitowego może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia, takich jak niedobory składników odżywczych, odwodnienie, zaburzenia równowagi elektrolitowej i niedokrwistość. Jednak istnieją proaktywne działania, które można podjąć, aby zarządzać tą dolegliwością.

Nietolerancja żywienia dojelitowego

80% przypadków nietolerancji żywienia dojelitowego jest całkowicie rozwiązywalnych. Co robić w sytuacji kiedy pacjent nie toleruje żywienia dojelitowego? Jak skutecznie radzić sobie z objawami ze strony układu pokarmowego takimi jak: biegunki, zalegania, ulewania?

Profesjonalne żywienie kliniczne. Wykład 13: Żywienie pacjenta z ostrym zapaleniem trzustki.

Prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki w odcinku 13 porusza zagadnienia odżywiana w przebiegu łagodnego oraz ciężkiego OZT.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 6: Kardiologia i nefrologia - żywienie dojelitowe pacjenta z restrykcjami płynowymi

W wykładzie 6 porozmawiamy o tym, dlaczego trzeba żywić pacjentów z restrykcjami płynowymi oraz jak to robić, mając na uwadze ich stan kliniczny.

Profesjonalne żywienie kliniczne. Odcinek 5: Następstwa ekonomiczne niedożywienia w systemie ochrony zdrowia

W odcinku 5 poruszane są zagadnienia, które dotyczą nie tylko aspektów medycznych, ale również ekonomicznych, takie jak: koszt niedożywionego pacjenta, powikłania medyczne, konflikt pomiędzy ekonomicznym leczeniem a wysokiej jakości opieką medyczną.